Alleen ben ik de grootste

Het boek is voor 15,95 euro te koop en te bestellen bij; Nawijn & Polak boekhandel in Apeldoorn – Blij van Toen in Rolde of je kunt mij een mail sturen dan verzorg ik de verzending.

“Op de verschillende prenten zien we een scène van een gebeurtenis uit het leven van Amira. De scène is omlijst met woorden, quotes, wijsheden, maar de interpretatie en de uitleg van de scene zijn voor rekening van het kind dat de rol van de verteller aanneemt. Wat gebeurt er volgens jou? Wat zie je allemaal? Wat betekent dat? Waarom denk je dat? Wat zou jij zelf doen? De volwassene is niet alleen de toehoorder van het verhaal, maar vooral ook de bevrager die de denkreis stimuleert. En dat alles zonder te oordelen, te sturen of de richting te bepalen.

Hoewel Amira de protagonist is op de prenten, stelt ze kinderen in staat vrijuit te spreken, uit te leggen, te verwonderen, te denken, te associëren. De prenten zijn zowel bedoeld als een projectiescherm maar ook als een veiligheidsschild. Om alles te kunnen uitspreken wat er in je opkomt. De prenten zijn los en in willekeurige volgorde te gebruiken. Ze kunnen handig op een standaard worden neergezet zodat je kind de handen vrij heeft om het verhaal met handgebaren te ondersteunen, maar ook om met behulp van het bijbehorende materiaal (vellen papier, stiften, knutselmateriaal, etc) het verhaal uit te beelden, aan te vullen, uit te breiden en af te maken. Het bijbehorende materiaal stimuleert visueel denken en geeft meer veiligheid om vrijuit te vertellen.

Elke prent is een aanleiding voor een mooi gesprek, dat begint met “Vertel eens, wat zie je… en eindigt als alles is gezegd of je geen zin meer hebt”

Citaat Geert-Jan Balthus